Ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής για μέγιστη κερδοφορία: Μια μοσχίδα γεννιέται με μεγάλο γενετικό δυναμικό για μια γαλακτοπαραγωγή. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν τη μακροζωία στην αγέλη και τις οικονομικές αποδόσεις. Ο έλεγχος αυτών των παραγόντων μέσω ενός καλού προγράμματος διαχείρισης μόσχων και μοσχίδων θα βοηθήσει στη διασφάλιση της μέγιστης παραγωγικότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Θέστε στόχους για την ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής

Είναι σημαντικό να ορίσετε κατάλληλους στόχους για την ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής, να παρακολουθείτε την απόδοση και να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τις ανάγκες. Οι μοσχίδες είναι πιο αποτελεσματικές σε νεαρή ηλικία. Οπότε θέστε έναν στόχο ότι περισσότερο από το 50 τοις εκατό της αύξησης του ύψους μιας μοσχίδας θα πρέπει να συμβεί τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Ωστόσο, η αύξηση βάρους πρέπει να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλη την διάρκεια της ανάπτυξή της. Οι μοσχίδες πρέπει να είναι τουλάχιστον 12,5 μηνών για αναπαραγωγή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 μηνών να γεννήσουν. Μπορείτε να το επιτύχετε παρακολουθώντας στενά την υγεία, το περιβάλλον, τη διαχείριση και τη διατροφή της μοσχίδας. Οι μοσχίδες που τρέφονται με μη βέλτιστες δίαιτες θα έχουν καθυστερήσει τον οίστρο και θα γεννήσουν μετά από 24 μήνες. Αυτό αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών, μειώνει την γαλακτοπαραγωγή  καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής και αυξάνει τον ρυθμό αντικατάστασης.

Θα πρέπει να αναπαράγετε μοσχίδες όταν φτάσουν το 60 τοις εκατό του ένήλικου βάρους τους. Και πάλι, θέστε ορισμένους στόχους: Τροφοδοτήστε και διαχειριστείτε μοσχίδες αντικατάστασης, έτσι ώστε, μεταξύ 13 και 15 μηνών, να ζυγίζουν περίπου 400 κιλά και να έχουν ύψος περίπου 130 εκατοστά στο ακρώμιο. Εάν στοχεύσετε σε ηλικία τοκετού νωρίτερα από 24 μήνες, οι μοσχίδες πρέπει να επιταχυνθούν κατά τους μήνες πριν την αναπαραγωγή.

Για βέλτιστη ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής, το ύψος και η μάζα των οστών πρέπει να αναπτυχθούν με κατάλληλη προετοιμασία. Οι παχιές μοσχίδες έχουν μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυστοκίας και μειωμένα ποσοστά σύλληψης. Η διατήρηση των στόχων  με μεγιστοποίηση του ύψους και του βάρους χωρίς υπερβολική συσσώρευση λίπους θα είναι οικονομικά αποδοτική.  Αυτό θα βοηθήσει τους μοσχίδες να αξιοποιήσουν το γενετικό τους δυναμικό.


Γέννηση έως τον απογαλακτισμό

Τα μοσχάρια πρέπει να λαμβάνουν επαρκές πρωτόγαλα από τη στιγμή που γεννιούνται. Το πρωτόγαλα παρέχει ανοσοσφαιρίνες και άλλους παράγοντες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε ασθένειες και λοιμώξεις. Χορηγήστε 4 λίτρα καλής ποιότητας πρωτόγαλο το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση. Αφού το μοσχάρι θηλάσει τόσο πρωτόγαλα όσο επιθυμεί, ταϊστε το υπόλοιπο με έναν οισοφαγικό καθετήρα. Καταψύξτε το περίσσιο πρωτόγαλα για μοσχάρια των οποίων οι μητέρες γεννούν χωρίς πρωτόγαλα υψηλής ποιότητας. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ξηράς περιόδου θα ωφελήσει την ποιότητα του πρωτογάλακτος και θα βελτιώσει την υγεία και τη μελλοντική παραγωγικότητα του νεογέννητου μόσχου.

Η έρευνες δείχνουν ότι τα μοσχάρια έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξης ενώ βρίσκονται σε δίαιτα γάλακτος έως 8 εβδομάδων. Χορηγήστε υποκατάστατο γάλακτος υψηλής ποιότητας ή παστεριωμένο πλήρες γάλα. Το υποκατάστατο γάλακτος πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία (39 °C έως 40 °C κατά τη σίτιση), ποσοστό ξηράς ουσίας (τουλάχιστον 13 τοις εκατό) και σύνολο θερμίδων πάντα σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Κοντά στο τέλος αυτής της περιόδου των 8 εβδομάδων, τα μοσχάρια πρέπει να μεταβαίνουν σταδιακά σε ξηρά τροφή. Ένας μόσχος πρέπει να διπλασιάσει το βάρος γέννησής του σε 56 ημέρες.

Η υψηλότερη πρόσληψη εναρκτήριου μίγματος οδηγεί σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Διατηρήστε την τροφή φρέσκια προσφέροντας μικρές ποσότητες και αφαιρώντας καθημερινά το μη καταναλωμένο μίγμα. Απογαλακτίζουμε τα μοσχάρια όταν καταναλώνουν 2 κιλά ή περισσότερα καθημερινά, συνήθως μεταξύ 8 και 10 εβδομάδων.

Σημειώστε ότι η χορήγηση γάλακτος από μόνη της δεν θα διεγείρει την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας. Απαιτείται συνδυασμός βακτηρίων της μεγάλης κοιλίας, νερού και ζυμώσιμων υδατανθράκων. Καθώς ξεκινά η πρόσληψη εναρκτήριου μίγματος, το άμυλο καθίσταται διαθέσιμο για ζύμωση. Και δεδομένου ότι τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν μόνο με επαρκές υγρό, παρέχοντας νερό καθημερινά διεγείρει την ανάπτυξη βακτηρίων της μεγάλης κοιλίας. Ο χονδροκομμένος σανος ή άλλα συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες πριν τα μοσχάρια καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες εναρκτήριου μίγματος (περίπου 3 κιλά ημερησίως), επιβραδύνει την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας.

Ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής: Απογαλακτισμός έως 3 μήνες

Δεν συνιστάται ο πρόωρος απογαλακτισμός γιατί ενώ μειώνει σημαντικά το κόστος διατροφής και εργασίας, δεν προετοιμάζει κατάλληλα τα μοσχάρια για την υπόλοιπη παραγωγική τους ζωή. Για βέλτιστη υγεία, ανάπτυξη και οικονομία, διαχειριστείτε τα μοσχάρια για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη ξηράς τροφής. Τα μοσχάρια που καταναλώνουν λιγότερο από το 1 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, ή δεν παίρνουν επαρκές βάρος, δεν πρέπει να απογαλακτίζονται έως ότου βελτιωθεί η κατανάλωση και η πρόσληψη βάρους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του νεαρού μοσχαριού εξαρτάται από την πρόσληψη ξηράς τροφής. Οι τροφές κακής ποιότητας θα μειώσουν την πρόσληψη, θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας και θα μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης ενός μοσχαριού. Τα υποπροϊόντα ενσίρωσης και υψηλής υγρασίας δεν συνιστώνται πριν από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ο νεαρός μόσχος δεν μπορεί να καταναλώσει επαρκή ξηρή ουσία για να καλύψει τις θρεπτικές του ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υψηλής ποιότητας, εύγευστες εναρκτήριες τροφές αποτελούν ζωτικό μέρος ενός σοβαρού προγράμματος ανάπτυξης μοσχίδων .

Ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής: 3 μήνες έως την αναπαραγωγή

Ο στόχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι να αναπτυχθεί ο σκελετός και το ύψος των ζώων και όχι το λίπος. Ο αναπτυσσόμενη μοσχίδα μπορεί τώρα να καταναλώσει περισσότερες χονδροειδείς  και περιορισμένες ποσότητες καρπού. Η ποιότητα των χονδροειδών θα καθορίσει την ποσότητα του καρπού που τροφοδοτείται και της πρωτεΐνης που προστίθεται στο σιτηρέσιο. Παρέχετε τουλάχιστον 15 έως 18 τοις εκατό πρωτεΐνη συν επαρκή ενέργεια, ιχνοστοιχεία  και βιταμίνες για να υποστηρίξετε μια μέση ημερήσια αύξηση 0,9 έως 1,2 κιλών. Οι μοσχίδες κάτω από 200 κιλά σωματικού βάρους μπορούν να παίρνουν 1+ κιλά την ημέρα χωρίς να είναι υπερβολικά παχιές.

Διαμορφώστε μερίδες συμπυκνωμένων χρησιμοποιώντας καλαμπόκι, βρώμη ή άλλα δημητριακά συν ένα ποιοτικό συμπλήρωμα pellet. Εάν χρησιμοποιείτε πηγές πρωτεΐνης και ανόργανων συστατικών χωρίς pellet , βεβαιωθείτε ότι δεν γίνεται διαχωρισμός. Παρέχετε πάντα φρέσκο, καθαρό νερό.

Μεταξύ τριών και εννέα μηνών, ο μαστικός ιστός αναπτύσσεται 3,5 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα. Η διατροφή μοσχίδων για βέλτιστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να οδηγήσει σε έως και 1.500 κιλά περισσότερο γάλα κατά την πρώτη γαλακτική.

Ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής: Αναπαραγωγή έως 60 ημέρες πριν τον τοκετό

Διαχειριστείτε τις  μοσχίδες για να παίρνουν 0,8 έως 1 κιλό βάρος καθημερινά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Καθορίστε τον δείκτη θρεπτικής κατάστασης που θέλετε κατά τον τοκετό. Στην πρώιμη γαλακτική περίοδο, αυτές οι μοσχίδες δεν μπορούν να καταναλώνουν αρκετή τροφή για να καλύψουν τις απαιτήσεις συντήρησης, ανάπτυξης και παραγωγής γάλακτος. Η σωστή κατάσταση πριν τον τοκετό θα βοηθήσει τις μοσχίδες να επανέλθουν σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο νωρίτερα. Επίσης να εμφανίσουν οίστρο μετά τον τοκετό νωρίτερα και να βελτιώσουν τα ποσοστά σύλληψης.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για σιτηρέσια που χρησιμοποιούν καρπούς δημητριακών, χονδροειδείς ζωοτροφές, υποπροϊόντα, πηγές πρωτεϊνών ή προμίγματα. Τα ανόργανα άλατα και οι βιταμίνες είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σκελετικής ανάπτυξης μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής και επαρκή αποθέματα ιχνοστοιχείων για τη μακροζωία των ζώων.

30 έως 60 ημέρες πριν τον τοκετό

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών κύησης, οι μοσχίδες πρέπει να παίρνουν 0,8 έως 1 κιλά βάρος την ημέρα. Διαχειριστείτε τις ώστε να γεννήσουν στο 85 έως 90 τοις εκατό του ενήλικου βάρους τους. Οι μοσχίδες πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά να διατηρούν τον δείκτη θρεπτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το έμβρυο αναπτύσσεται ταχύτατα και ένα ισορροπημένο σιτηρέσιο είναι κρίσιμο για την υγεία των μοσχίδων και των μοσχαριών.

Οι μοσχίδες συνήθως μετακινούνται στην ομάδα της ξηράς περιόδου σε αυτό το στάδιο, αλλά κρατήστε τις χωριστά από τις αγελάδες εάν είναι δυνατόν. Εάν όχι, τότε παρέχετε τουλάχιστον 70 εκατοστά διαθέσιμα στο παχνί ανά ζώο.

30 ημέρες πριν τον τοκετό

Τοποθετήστε τις μοσχίδες σε μεταβατικό σιτηρέσιο τρεις έως πέντε εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Οι πρωτεΐνικές και ενεργειακές ανάγκες των μοσχίδων αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου και της ανάπτυξης του μαστού. Το σιτηρέσιο θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη των λαχνών της μεγάλης κοιλίας. Επίσης να επιτρέπει στα μικρόβια της επαρκή χρόνο για προσαρμογή μεταξύ  σιτηρεσίων όσον αφορά την πυκνότητα ενέργειας και πρωτεΐνης.

Χρειάζεται πολύ προσεκτικός σχεδιασμός και επιμελής δουλειά για την ανάπτυξη μοσχίδων γαλακτοπαραγωγής από τον τοκετό έως τη γέννηση των απογόνων τους. Διαχειριστείτε την ανάπτυξη, τη διατροφή και την υγεία τους με γνώμονα τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Τότε θα μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητα των αγελάδων σας για όλη τη διάρκεια ζωής τους.

 

Καλάθι Αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0