6 μύθοι για τη διατροφή μοσχαριών με γάλα: Οι έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι η πιο πλούσια διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα μοσχάρια να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Και ενώ οι αγελαδοτρόφοι έχουν απομακρυνθεί από το παλιό πρότυπο για τη διατροφή με 2 λίτρα γάλακτος ή υποκατάστατου γάλακτος δύο φορές την ημέρα, παραμένουν παρανοήσεις. Ακολουθούν έξι κοινοί μύθοι σχετικά με την διατροφή μοσχαριών με γάλα:

Μύθος #1: 3 λίτρα γάλακτος 2 φορές ημερησίως είναι αρκετά

Ενώ τα 3 λίτρα γάλακτος 2 φορές ημερησίως είναι σίγουρα πρόοδος, παραμένουν λίγα. Γιατί δεν αφήνουν τα μοσχαράκια να πιάσουν  τις πραγματικές τους δυνατότητες. Χορηγώντας 8 ή και 9 λίτρα γάλα ημερησίως – σε 2 ή 3 γεύματα – βοηθά τα μοσχάρια να αναπτυχθούν πιο αποδοτικά. Οτιδήποτε λιγότερο, μπορεί να είναι επιζήμιο για την εκπλήρωση του γενετικού δυναμικού τους.

 

Μύθος #2: Τα μοσχάρια δεν μπορούν να αφομοιώσουν μεγάλες ποσότητες τροφής 

Μπορεί να χρειάζεται να ξεκινήσετε τα μοσχάρια με μικρές ποσότητες αρχικά. Αλλά τα μοσχάρια μπορούν να καταναλώσουν 8 με 9 λίτρα γάλα ημερησίως σε ηλικία 7 έως 10 ημερών. Είναι σημαντικό να είναι σταθερές οι ώρες των γευμάτων με ικανοποιητικό μεσοδιάστημα για την αύξηση της κατανάλωσης. Όταν είναι πολύ κοντά μεταξύ τους τα γεύματα, τα μοσχάρια δεν τρώνε αρκετά. Ειδικά στο δεύτερο γεύμα της ημέρας.

Επειδή καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα μοσχάρια μπορεί να μην καταναλώνουν τόσο γρήγορα το γεύμα. Κατά μέσο όρο, τα μοσχάρια καταναλώνουν 3 λίτρα γάλα σε 9 λεπτά της ώρας. Αυτό είναι καλό, γιατί τα γρήγορα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν διαρροή γάλακτος στους πνεύμονες ή στην μεγάλη κοιλία. Έτσι, μπορεί να προκληθούν διάρροιες και πνευμονίες στα μικρά μοσχαράκια.

Μύθος #3: Η διατροφή μοσχαριών με περισσότερο γάλα προκαλεί διάρροια 

Παρόλο που τα κόπρανα φαίνονται πιο υδαρή, η ξηρά ουσία των μοσχαριών που τρέφονται με περισσότερο γάλα είναι ίδια με αυτών που τρέφονται με λιγότερο. Αυτό που φαίνεται ως διάρροια, είναι πιθανότατα υδαρή κόπρανα εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας γάλακτος.

Για να αξιολογήσετε αν τα υδαρή κόπρανα είναι σύμπτωμα διάρροιας, ψάξτε για σημάδια ασθένειας και αφυδάτωσης όπως βυθισμένα μάτια και ληθαργικότητα. Αν όντως είναι διάρροια, συνεχίστε να ταίζετε αρκετό γάλα για να βοηθήσετε τα μοσχάρια να την αντιμετωπίσουν. Επίσης χορηγήστε και ηλεκτρολύτες μεταξύ των γευμάτων.

Μύθος #4: Η διατροφή μοσχαριών με περισσότερο γάλα σημαίνει λιγότερη ξηρά τροφή

Με πλήρη διατροφή γάλακτος, τα μοσχάρια λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα οποία επιβραδύνουν την κατανάλωση ξηράς τροφής. Παρόλα αυτά, τα μοσχάρια αυτά θα καταναλώσουν την ίδια και περισσότερη ξηρά τροφή μετά τον απογαλακτισμό με μοσχάρια που ταίστηκαν λιγότερο γάλα πριν τον απογαλακτισμό.

Ο πραγματικός μύθος είναι οτι η μικρή αρχική κατανάλωση ξηράς τροφής είναι κάτι κακό. Ενθαρύνοντας τα μοσχαράκια να καταναλώσουν υπερβολική ξηρά τροφή σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι βλαβερό για την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας και να οδηγήσει σε οξέωση.

Μύθος #5: Αυξάνοντας την ποσότητα γάλακτος, αυξάνεται και το κόστος 

Μερικοί αγελαδοτρόφοι αποφεύγουν να ταϊσουν αρκετό γάλα λόγω κόστους. Πρέπει όμως κάποιος να κοιτά το μακροπρόθεσμο κέρδος μιας επένδυσης.

Με αυξημένες ποσότητες γάλακτος, τα μοσχάρια μεγαλώνουν γρηγορότερα και οι αγελαδοτρόφοι βλέπουν μεγαλύτερη μέση ημερήσια αύξηση βάρους. Αυτό μαζί με λιγότερα κόστη για θεραπείες και καλύτερες αποδόσεις, οδηγούν σε μικρότερο κόστος ανά κιλό αύξησης βάρους ανά μοσχάρι. Αυτός είναι και ο πραγματικός δείκτης μέτρησης ενός προγράμματος διατροφής μοσχαριών. Όχι το συνολικό κόστος έως τον απογαλακτισμό.

Επιπλέον, οι μοσχίδες που μεγάλωσαν με μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, γέννησαν ως και 2 μήνες νωρίτερα και παρήγαγαν ως και 500 λίτρα περισσότερο γάλα στην πρώτη τους γαλακτική περίοδο. Η επιστροφή της επένδυσης έτσι ήταν μεγαλύτερη.

Μύθος #6: Προσθέτοντας νερό αυξάνονται τα επίπεδα διατροφής 

Μια κοινή παρεξήγηση είναι αυξάνοντας τις ποσότητες διατροφής να αυξάνεται και το νερό. Για παράδειγμα, από τα 2 στα 3 λίτρα γάλα, κάποιοι θεωρούν ότι απλά προστίθεται 1 λίτρο νερό. Αν όμως, αυξηθεί ο όγκος χωρίς αύξηση της ξηράς ουσίας, απλά αραιώνονται τα συνολικά θρεπτικά συστατικά. Για να εξασφαλιστεί η ιδανική ανάπτυξη των μοσχαριών, ταϊστε τουλάχιστον 1 κιλό γαλακτικών στοιχείων ανά μοσχάρι ημερησίως. Αυτό τυπικά επιτυγχάνεται με 12,5%-15% ξηρά ουσία. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε σωστή ξηρά ουσία είναι να ζυγίζετε σωστά την σκόνη γάλακτος πριν την αναμίξετε με νερό.

 

 

Shopping cart
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0