Ενσίρωση τριφυλλιού, χόρτων και ψυχανθών. Πώς γίνεται σωστά?

Με σωστό συγχρονισμό της συγκομιδής. Αυτό είναι ένα ζωτικό βήμα στη διαδικασία παραγωγής ενσίρωσης. Μόλις κοπεί η καλλιέργεια θα αρχίσει να χάνει θρεπτικά συστατικά, αλλά πρέπει να στεγνώσει πριν μπορέσει να ενσιρωθεί αποτελεσματικά.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το φιλμ Silostop στο να αποτρέπει την είσοδο  οξυγόνου και να μεγιστοποιεί την ποιότητα του ζωοτροφών στον σιρό: Εάν η σοδειά κόβεται πολύ νωρίς, υπερβολικά μαραμένο και πολύ ξηρό ή ενσιρωμένο πολύ υγρό, δεν θα είναι ποτέ άριστο.

Το κόλπο είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη περίοδος μάρανσης, ώστε η σοδειά να μπορεί να συγκομιστεί και να ενσιρωθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτό το άρθρο είναι μια περίληψη των σταδίων και των σημείων που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Κοπή για ενσίρωση τριφυλλιού, χόρτων και ψυχανθών

Κόψτε τα τριφύλλια, τα χόρτα και τα ψυχανθή το απόγευμα, αποφύγετε τη επιμόλυνση του εδάφους. Μάρανση στο χωράφι για 24 έως 48 ώρες σε λωρίδες. Μην γυρίζετε και μην ανακινείτε τις λωρίδες.

Πότε να κόψετε

Κόψτε τα τριφύλλια, τα χόρτα και τα ψυχανθή το απόγευμα όταν τα σάκχαρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Αποφύγετε τις καλλιέργειες που έχουν βραχεί ή καλύπτονται από δροσιά.

Κόψτε το καλαμπόκι σε 32-36% ΞΟ και τα δημητριακά σε 35-40% ΞΟ.

Ύψος κοπής

Ισιώστε τα χωράφια στις αρχές της σεζόν για να μειώσετε τον κίνδυνο άνισης επιφάνειας του εδάφους και πέτρες, που θα μπορούσαν να επιμολύνουν την καλλιέργεια.

Αποφύγετε την κοπή πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Η κοπή πολύ κοντά στο επίπεδο του εδάφους αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης του εδάφους.

Αυξανόμενο ύψος κοπής:

– μειώνει το νεκρό φυτικό υλικό.

– αυξάνει την πεπτικότητα της ενσίρωσης.

– επιταχύνει την αναγέννηση των πολυετών καλλιεργειών.

Μάρανση για ενσίρωση τριφυλλιού, χόρτων και ψυχανθών

Βέλτιστος χρόνος από την κοπή έως την συγκομιδή

Η βέλτιστη χρονική περίοδος μεταξύ κοπής και συλλογής είναι 24 έως 48 ώρες για καλλιέργειες χόρτου και 48 έως 72 ώρες για τριφύλλι.

Κατά τη διάρκεια της μάρανσης, το χόρτο χάνει συνήθως 1 ποσοστιαία μονάδα πεπτικότητας ανά ημέρα στο χωράφι μέσω αναπνοής των φυτών. Η απώλεια είναι μεγαλύτερη σε υγρό από ό, τι σε ξηρό καιρό.

Η μάρανση ως 30% ΞΟ κατά τη συγκομιδή θα εξαλείψει ουσιαστικά την απώλεια υγρών λυμάτων μετά την ενσίρωση. Οι περισσότερες καλλιέργειες χόρτου θα επιτύχουν 30% ΞΟ εντός 48 ωρών μετά την κοπή.

 

Άπλωμα για ενσίρωση τριφυλλιού, χόρτων και ψυχανθών

Η απώλεια νερού είναι πιο γρήγορη τις πρώτες 2 ώρες μετά την κοπή όταν οι πόροι των φύλλων είναι ανοιχτοί.

Οι στενές λωρίδες  οδηγούν σε αργό μαρασμό επειδή το νερό δεν μπορεί να εξατμιστεί από το κέντρο της λωρίδας κοπής.

Το άπλωμα αμέσως μετά την κοπή μεγιστοποιεί την ταχύτητα απώλειας νερού.

Οι απλωμένες καλλιέργειες πρέπει να καλύπτουν περισσότερο από το 75% της συνολικής έκτασης του χωραφιού.

Η βροχόπτωση στην καλλιέργεια εξατμίζεται γρήγορα αφού σταματήσει η βροχή.

Ενσίρωση τριφυλλιού, χόρτων και ψυχανθών

Περιστροφή και ανακίνηση 

Η περιστροφή και η ανακίνηση είναι λιγότερο αποτελεσματικοί τρόποι απομάκρυνσης του νερού από το να απλώνεται.

Η ανακίνηση αυξάνει την απώλεια φύλλων (και πολύτιμη πρωτεΐνη), ειδικά με το τριφύλλι.

 

Καλάθι Αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0