θερμικό στρες προκαλεί χωλότητα αγελάδες

Το θερμικό στρες (Heat stress) μπορεί να προκαλέσει μείωση της πρόσληψης τροφής και leaky gut . Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξασθένιση του εντερικού τοιχώματος. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια και τα παθογόνα να διαπεράσουν το τοίχωμα του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς παράγοντες της παραγωγής. Μερικοί εμφανείς άμεσα και μερικοί αργότερα. Η μειωμένη πρόσληψη  και το  leaky gut κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με θερμικό στρες μπορεί να προκαλεί χωλότητα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Αυτά τα περιστατικά χωλότητας αρχίζουν να φαίνονται γενικά το φθινόπωρο, ακόμη και μετά τη μείωση της θερμοκρασίας.

συνεπειες θερμικου στρες αγελαδες

Κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες, τα ζώα μπορεί να εκτρέψουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά μακριά από τους σκοπούς της παραγωγής. Και να τα χρησιμοποιήσουν αντ ‘αυτού για απαγωγή θερμότητας ή για φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ανοσολογικές προκλήσεις. Η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται λόγω του leaky gut προκαλεί μείωση του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων των νυχιών των χηλών. Αυτή η μείωση των κερατινοκυττάρων οδηγεί στο σχηματισμό χαμηλότερης ποιότητας νυχιού καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λίγο κάθε φορά, και τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε χωλότητα το φθινόπωρο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια περιόδων θερμικής καταπόνησης, οι αγελάδες περνούν περισσότερο χρόνο όρθιες για να αντιμετωπίσουν τη θερμότητα. Αυτός ο αυξημένος χρόνος ορθοστασίας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα, όπως έλκη. Με αυτόν το μηχανισμό το θερμικό στρες προκαλεί χωλότητα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

θερμικό στρες προκαλεί χωλότητα αγελάδες

Διατροφικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του θερμικού στρες (heat stress)

Έχουν διερευνηθεί πολλές διατροφικές στρατηγικές για την ανακούφιση από το θερμικό στρες. Οι αγελαδοτρόφοι μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του θερμικού στρες ταΐζοντας μια πιο πλούσια δίαιτα το καλοκαίρι αντισταθμίζοντας τη μείωση της πρόσληψης. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης ορισμένων ινών στο σιτηρέσιο με λίπος για να αυξήσουν τις θερμίδες που καταναλώνει το ζώο.

Η χορήγηση υψηλότερων επιπέδων ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί επίσης να επιδράσει θετικά στις αρνητικές επιπτώσεις από το θερμικό στρες και χωλότητα.

 

Οικονομικές συνέπειες της χωλότητας

Ενώ η χωλότητα προκαλεί βραχυπρόθεσμα πόνο και ανησυχία στην αγελάδα, έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παραγωγικότητα των ζώων. Αυτή επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία μιας εκτροφής.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, το κόστος αντιμετώπισης της χωλότητας στις αγελάδες μπορεί να κυμαίνεται από 90 $ έως 300 $ USD. Ενώ η αντιμετώπιση των προβλημάτων των χηλών είναι ένα σημαντικό κόστος, η χωλότητα οδηγεί επίσης σε μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, μειωμένη γονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο απομάκρυνσης. Σύμφωνα με τους Willshire et al. (2009), η μειωμένη γονιμότητα αντιστοιχεί στο 39% του συνολικού ετήσιου κόστους της χωλότητας. Η μειωμένη γαλακτοπαραγωγή και η απομάκρυνση αντιστοιχούν σε 24% και η θεραπεία αντιπροσωπεύει το 10%.

Οι εσφαλμένες εκτιμήσεις σχετικά με τον πραγματικό επιπολασμό της χωλότητας στις εκτροφές θα μπορούσαν να ευθύνονται για κρυφές οικονομικές απώλειες. Σε μια μελέτη (Whay et al., 2002), οι αγελαδοτρόφοι, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο μέσος επιπολασμός της χωλότητας στην εκμετάλλευση ήταν περίπου 5,73%. Μετά από αξιολογήσεις των εκτροφών, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ένας μέσος επιπολασμός 22,11%. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι παραγωγοί υφίστανται οικονομικές απώλειες από προβλήματα που δεν γνωρίζουν καν.

 

Χωλότητα αγελάδων: Επιπτώσεις στην γαλακτοπαραγωγή

Μια μελέτη του 2010 από τους Archer et al. διαπίστωσε ότι ένα σοβαρό περιστατικό χωλότητας κατά τον πρώτο μήνα της γαλακτικής μειώνει την παραγωγή 305 ημερών κατά 350 κιλά. Μια διαφορετική μελέτη από τους Bicalho et al. (2008), διαπίστωσε ότι η χωλότητα μείωσε την παραγωγή 305 ημερών κατά 314 έως 424 κιλά. Με βάση την τιμή γάλακτος, η συνολική απώλεια παραγωγής γάλακτος μπορεί να κυμαίνεται από 22 $ έως 149 USD ανά αγελάδα.

Αυτές οι αγελάδες δεν ξεκινούν να χωλαίνουν και αρχίζουν να παράγουν λιγότερο γάλα. Πιθανότατα είχαν χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος για εβδομάδες προτού εντοπιστούν ως κουτσές.  Η φλεγμονή στην αγελάδα συμβαίνει, προτού μπορέσετε να δείτε ότι χωλαίνει χρησιμοποιώντας locomotion score. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η παραγωγή γάλακτος, αυξάνεται ο κίνδυνος υψηλότερου αριθμού σωματικών κυττάρων.

 

Χωλότητα αγελάδων: Επίδραση στην αναπαραγωγή

Η χωλότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή των αγελάδων και το μεσοδιάστημα τοκετού. Όταν μια αγελάδα δεν έχει αναπαραγωγική δραστηριότητα – δεν μείνει έγκυος ή πιθανώς χάσει μια εγκυμοσύνη – είναι σημαντική οικονομική απώλεια για την εκτροφή. Οι κουτσές αγελάδες δεν γονιμοποιούνται τόσο γρήγορα. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες ημέρες ανοιχτές προκαλώντας υψηλότερο κόστος διατροφής και αναπαραγωγής για την εκτροφή. Για παράδειγμα, το κόστος είναι περίπου 4 $ USD ανά ημέρα για κάθε επιπλέον ημέρα που η αγελάδα είναι άδεια. Η χωλότητα μπορεί να παρατείνει το χρόνο για μια αγελάδα να μείνει έγκυος κατά δύο έως έξι εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα μια οικονομική απώλεια 56 έως 168 $ USD ανά αγελάδα για μια γαλακτική περίοδο.

 

Χωλότητα αγελάδων: Επιπτώσεις στα ποσοστά απομάκρυνσης

Μόλις μια αγελάδα εμφανίσει χωλότητα, οι πιθανότητές της να χωλαίνει ξανά αυξάνονται εκθετικά. Οι αγελάδες με locomotion score 3 ήταν 8,4 φορές πιο πιθανό να απομακρυνθούν από το κοπάδι. Για παράδειγμα, εάν μια αγελάδα εμφανίσει δακτυλική δερματίτιδα, αυτό το βακτήριο παραμένει μέσα στο δέρμα. Περιμένει μια ευκαιρία να εκδηλωθεί ξανά, έτσι η αγελάδα δεν ανακάμπτει ποτέ πραγματικά μόλις μολυνθεί.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης της Υγείας των Ζώων (2007), ο μέσος όρος αναφέρει ποσοστό απομάκρυνσης 16% λόγω χωλότητας και 26% λόγω αναπαραγωγής. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι σε μεγάλο μέρος αυτών που απομακρύνθηκαν λόγω αναπαραγωγής, η αναπαραγωγική αποτυχία να οφείλεται σε χωλότητα.

 

Διατροφή με ιχνοστοιχεία Zinpro και διαχείριση του θερμικού στρες (Heat Stress)

Οι έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση ψευδαργύρου της Zinpro παίζει ρόλο στη διατήρηση της εντερικής ακεραιότητας ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των εντερικών κυττάρων κατά τη διάρκεια των προκλήσεων και μειώνοντας τις επιπτώσεις του leaky gut και της σχετιζόμενης φλεγμονής του εντέρου.

Το θερμικό στρες προκαλεί χωλότητα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Η διατροφή με ιχνοστοιχεία Zinpro για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της θερμικής καταπόνησης το καλοκαίρι, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση χωλότητας το φθινόπωρο. Έτσι συμβάλλει στη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και της αναπαραγωγικής απόδοσης στο κοπάδι σας.

Άρθρο του Δρ. ADAM GEIGER, DAIRY NUTRITIONIST, ZINPRO CORPORATION στο περιοδικο Dairy Business

 

 

Καλάθι Αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0