Η υπασβεστιαιμία των αγελάδων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγή τους και οι αγελάδες με χαμηλό επίπεδο ασβεστίου έχουν περισσότερες κενές ημέρες (Martinez et al., 2011), χαμηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης (Caixeta et al., 2017) και καθυστερημένο οίστρο(Rodriguez et al., 2017 ) από ό, τι οι αγελάδες που διατηρούν ένα επίπεδο ασβεστίου πάνω από 2,125 mmol / L (8,5 mg / dL) κατά την επιλόχεια περίοδο.

Το X-Zelit® είναι ένα δεσμευτικό ασβεστίου για την πρόληψη της υπασβεστιαιμίας των αγελάδων. Η χορήγηση του X-Zelit κατά τις τελευταίες 14 ημέρες της ξηράς περιόδου των αγελάδων  αυξάνει το επίπεδο ασβεστίου στο πλάσμα του αίματος και έτσι αναμένεται ότι το X-Zelit έχει θετικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των αγελάδων.

Δοκιμές X-Zelit στο πανεπιστήμιο Cornell

Το 2017 το Πανεπιστήμιο Cornell διενήργησε δοκιμές με X-Zelit μεταξύ πολύτοκων αγελάδων με απόδοση περίπου 15.000 kg ECM. Η δοκιμή έδειξε, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ότι οι αγελάδες που τους είχε χορηγηθεί X-Zelit κατά τη διάρκεια του close-up θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο ασβεστίου περί τον τοκετό. (σχήμα 1, Kerwin et al., 2018b)

 

Η υπασβεστιαιμία των αγελάδων

Σχήμα 1. Επίπεδο ασβεστίου πλάσματος για αγελάδες με και χωρίς X-Zelit κατά την περίοδο γύρω από τον τοκετό.

 

.  

Η δοκιμή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell εξέτασε επίσης την αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων και έδειξε ότι οι αγελάδες που τους είχε χορηγηθεί X-Zelit είχαν καλύτερο pregnancy rate από τις αγελάδες στην ομάδα ελέγχου (σχήμα 2).

 

Σχήμα 2. Χρόνος μέχρι την εγκυμοσύνη για τις αγελάδες που έχουν συμπληρωθεί και δεν έχουν συμπληρωθεί με X-Zelit.

  

Αποτελέσματα

Το σχήμα δείχνει τις ημέρες έως την εγκυμοσύνη για τις πολύτοκες αγελάδες. Οι αγελάδες στην ομάδα X-Zelit έχουν λιγότερες κενές ημέρες από τις αγελάδες στην ομάδα ελέγχου. Ο μέσος χρόνος για την εγκυμοσύνη ήταν 19 ημέρες νωρίτερα για τις αγελάδες που διατρέφονται με X-Zelit. Αυτά τα εξαιρετικά βελτιωμένα αποτελέσματα αναπαραγωγής αντιστοιχούν σε μια μελέτη στη Νέα Ζηλανδία. Σε αυτήν διατράφηκαν με X-Zelit πολύτοκες αγελάδες που βόσκουν σε λιβάδια. Οι αγελάδες που έλαβαν X-Zelit έμειναν έγκυες 7,5 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Σε αυτή τη μελέτη, η εγκυμοσύνη αξιολογήθηκε επίσης σε σχέση με τον χρόνο έναρξης της εποχικής αναπαραγωγής. Βρέθηκε ότι οι αγελάδες της ομάδας X-Zelit ήταν έγκυες 13,8 ημέρες νωρίτερα από την ομάδα ελέγχου (Roche et al., 2018) .

 

 

Επίσης, σε μια δοκιμή που διεξήχθη από τους Martinez et al. (2012) υπήρχαν 15 λιγότερες κενές ημέρες στην ομάδα των νορμοασβεστιαιμικών σε σύγκριση με την υπασβεσταιμική ομάδα. Στην ίδια δοκιμή, η πιθανότητα θετικής εγκυμοσύνης για τις νορμοασβεστιαιμικές αγελάδες εκτιμάται ότι είναι 1,61 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις υπασβεστιαιμικές αγελάδες.

Έτσι, η σχέση μεταξύ του ασβεστίου του πλάσματος στις αγελάδες και της αναπαραγωγής είναι στενή και η αναπαραγωγή βελτιώνεται σημαντικά όταν χρησιμοποιείται το X-Zelit.

 

 

Η υπασβεστιαιμία των αγελάδων έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αναπαραγωγή

 

Η θετική επίδραση της χορήγησης του X-Zelit στην αναπαραγωγή ήταν επίσης ορατή γύρω από την ημέρα 150 (σχήμα 2) στη δοκιμή στο Cornell. Στο σημείο αυτό, το 30% όλων των αγελάδων της ομάδας ελέγχου δεν είναι ακόμη έγκυος. Αντίθετα μόνο το 10% των αγελάδων της ομάδας X-Zelit δεν είναι ακόμα έγκυος. Αυτό συμφωνεί με τα ευρήματα των Caixeta et al. (2017). Στην μελέτη υπήρχαν περίπου διπλάσιες μη έγκυες αγελάδες στην ομάδα των υπασβεστιαιμικών αγελάδων σε σύγκριση με την ομάδα των νορμοασβεστιαιμικών αγελάδων 120 ημέρες μετά τον τοκετό.

Σε προηγούμενη μελέτη στη Δανία, δεν διαπιστώθηκε διαφορά στην αναπαραγωγή μεταξύ αγελάδων με ή χωρίς X-Zelit. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι πολύτοκες αγελάδες με X-Zelit στην ξηρά περίοδο είχαν λιγότερες απομακρύνσεις  κατά τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου από ό,τι οι αγελάδες χωρίς X-Zelit (Kousgaard, 2013)

 

Χρόνια υπασβεστιαιμία των αγελάδων

Η χρόνια υπασβεστιαιμία είναι ένας σχετικά νέος όρος των αγελάδων που έχουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου [Ca. <2.125 mmol] κατά τη διάρκεια όλων των πρώτων τριών ημερών από τον τοκετό (Caixeta et al., 2017). Στη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο Cornell, το 60% των αγελάδων που πάσχουν από χρόνια υπασβεστιαιμία είναι άδειες την ημέρα 150 της γαλακτοπαραγωγής (σχήμα 3). Ταυτόχρονα, η πιθανότητα να κυοφορεί στην τρέχουσα γαλακτική για τις υπασβεστιαιμικές αγελάδες είναι μόνο 17% σε σύγκριση με τις νορμοασβεστιαιμικές αγελάδες. Καμία από τις αγελάδες της ομάδας X-Zelit δεν είχε χρόνια υπασβεστιαιμία.

 

 Εικόνα 3. Ημέρες έως την κυοφορία για αγελάδες που είναι νορμοασβεστιαιμικές (No SCH,  κανένα δείγμα με [Ca] <2.215 mmol / L), υποασβεστιαιμικές (SCH, 1-3 δείγματα με [Ca] <2.215 mmol / L) (cSCH, 4 δείγματα με [Ca] <2.215 mmol / L) μεταξύ 0 και 3 ημερών από τον τοκετό. 

 

Επιδράσεις στις παραγωγικές παραμέτρους που προκαλεί η υπασβεστιαιμία των αγελάδων

Αναλύθηκαν και άλλες επιδράσεις στις παραγωγικές παραμέτρους. Στη δοκιμή στο Πανεπιστήμιο Cornell διαπιστώθηκε μέση αύξηση της απόδοσης 0,8 ECM σε αγελάδες με X-Zelit (σχήμα 4). Η θετική αύξηση της απόδοσης είναι αποτέλεσμα υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος και πρωτεϊνες.

Η πρόσληψη τροφής ήταν 0,5 kg ΞΟ υψηλότερη για την ομάδα X-Zelit κατά τη γαλακτοπαραγωγή, ενώ  η πρόσληψη τροφής στην ξηρή περίοδο ήταν 0,6 kg DM χαμηλότερη για την ομάδα Χ-Ζελίτ (σχήμα 5). Οι διαφορές παραγωγής βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες παρατηρήσεις, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντικές στη δοκιμή στο Cornell (Kerwin et al., 2018b).

.

 

Εικόνα 4. Διορθωμένη ενεργειακά γαλακτοπαραγωγή στις πρώτες 4 εβδομάδες σε αγελάδες με ή χωρίς X-Zelit.  

 

Εικόνα 5. Πρόσληψη Ξηράς ουσίας πριν και μετά τον τοκετό σε αγελάδες με και χωρίς X-Zelit.

 

Πολλοί αγελαδοτρόφοι δεν γνωρίζουν σε τι επίπεδο βρίσκεται Η υπασβεστιαιμία των αγελάδων στο κοπάδι τους

Τα αποτελέσματα από το Cornell και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η αναπαραγωγή επηρεάζεται πολύ από την ισορροπία του ασβεστίου των αγελάδων γύρω στον τοκετό. Πολλοί αγελαδοτρόφοι δεν γνωρίζουν το επίπεδο υπασβεστιαιμίας στο κοπάδι τους.  Συχνά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των αγελάδων με υπασβεστιαιμία είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι φαντάζεται ο κτηνοτρόφος. Είναι σίγουρα υψηλότερος από ό,τι δείχνουν τα κλινικά συμπτώματα. Αυτό οδηγεί σε έμμεση απώλεια εισοδήματος. Ως εκ τούτου είναι σκόπιμο να λαμβάνονται δείγματα αίματος για να εκτιμηθεί το επίπεδο ασβεστίου του κοπαδιού. Κατόπιν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί το επίπεδο ασβεστίου σε επαρκώς υψηλό και σταθερό επίπεδο γύρω από τον τοκετό.

Από τον Per Theilgaard, Product Manager, Ph.D, Vilofoss

Αυτό το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο κτηνιατρικό περιοδικό Darlene, 4: 30-32, 2018, JJ Kommunikation.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το X-Zelit κάντε κλικ εδώ

 

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0