Όταν μεγαλώνετε μοσχίδες αντικατάστασης στην εκτροφή είναι σημαντικό να είναι έτοιμες να γίνουν παραγωγικές αγελάδες στην πρώτη γαλακτική τους. Ακολουθούν πέντε συμβουλές που πιστεύουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα σε εκτροφές. Ο Δρ Robert Corbett, DVM, ενθαρρύνει τους παραγωγούς να μην σκέφτονται την ανατροφή των μοσχίδων παραδοσιακά. Αλλά ως μια ευκαιρία για αυξημένη κερδοφορία.

 

1. Προσφέρετε στις μοσχίδες αντικατάστασης υψηλής ποιότητας πρωτόγαλα και μάλιστα άφθονο.

Κατά τη συλλογή του πρωτογάλακτος η υγιεινή παίζει τεράστιο ρόλο στη μείωση της έκθεσης σε παθογόνα και στη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών. Ενώ η ποιότητα είναι σημαντική, διασφαλίζοντας ότι τα μοσχάρια παίρνουν αρκετό πρωτόγαλα είναι ζωτικής σημασίας. Τα μοσχάρια πρέπει να λαμβάνουν το 10% του βάρους κατά την πρώτη χορήγηση πρωτογάλακτος και ακόμα 5% στη δεύτερη. «Η κοιλιά του μοσχαριού είναι άδεια», λέει. “Η έρευνα δείχνει ότι οι μόσχοι που δεν λαμβάνουν επαρκές πρωτόγαλα αναπτύσσονται με ρυθμό 2/3 άλλων μόσχων. Οι πρώτες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες για την υπόλοιπη παραγωγική ζωή των μοσχίδων.

 

2. Μην αφήνετε νηστικά τα μοσχάρια σας

Τα μοσχάρια σας τρώνε αρκετά; Μπορεί να εκπλαγείτε αλλά συχνά ΔΕΝ τρώνε. Ο Corbett λέει ότι τις περισσότερες φορές δύο λίτρα δύο φορές την ημέρα δεν αρκούν. «Στην ιδανική κατάσταση, και εάν το επιτρέπει το εργατικό δυναμικό της μονάδας, τα μοσχάρια πρέπει να τρέφονται 3 λίτρα 3 φορές την ημέρα», λέει. Σε υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα είναι οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και η μειωμένη όρεξη σύμφωνα με τον Corbett. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται. Και ενώ τα μοσχάρια δεν έχουν χάσει απαραίτητα την όρεξη, λέει ότι έχουν χαμηλότερη ικανότητα να αφομοιώσουν την ξηρά ουσία. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση του γάλακτος ή τη χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος υψηλότερης ποιότητας.

 

3. Μην βιάζεστε να απογαλακτίσετε τα μοσχάρια σας

«Δεν είναι όλες οι μοσχίδες  αντικατάστασης έτοιμες να απογαλακτιστούν ταυτόχρονα», λέει ο Corbett. «Δεν πρέπει επίσης να απογαλακτιστούν με απότομη μείωση του γάλακτος». Ενθαρρύνει τους παραγωγούς να επικεντρωθούν περισσότερο στην κατανάλωση ξηράς τροφής παρά στην ηλικία όταν απογαλακτίζουν τις μοσχίδες. «Τα μοσχάρια που είναι έτοιμα πρέπει να τρώνε 2 κιλά εναρκτήριας (starter) τροφής για τρεις συνεχόμενες ημέρες προτού αρχίσετε να τα απογαλακτίζετε ». Ο κτηνοτρόφος Clark Bown λέει ότι τα μοσχάρια βρίσκονται στα ατομικά κελιά 7-10 ημέρες μετά την έναρξη του απογαλακτισμού για τη μείωση του στρες. Ο Corbett ενθαρρύνει τους παραγωγούς να απογαλακτίζουν όσο το δυνατόν πιο σταδιακά.

 

4. Αποφύγετε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενειών

Ο Joe Harner από το Πανεπιστήμιο Κάνσας λέει «Οι καλές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την καλή διαχείριση». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με την ανατροφή παραγωγικών μοσχίδων. Μια σημαντική προτεραιότητα σύμφωνα με τον Corbett είναι να μην αρρωσταίνουν τα μοσχάρια. «Ο στόχος είναι η πρόληψη και όχι η έγκαιρη θεραπεία», λέει. Μελέτη του Cornell έδειξε ότι μόσχοι που έλαβαν αντιβιοτικά έδωσαν περίπου 500 κιλά λιγότερο γάλα στην 1η γαλακτική από όσα δεν είχαν λάβει. Μην ξεχάσετε να φροντίζετε και τα απογαλακτισμένα μοσχάρια!

 

5. Γονιμοποιήστε τις μοσχίδες αντικατάστασης την σωστή στιγμή

Σύμφωνα με τον Corbett, οι παραγωγοί θα πρέπει να παραβλέψουν τον παραδοσιακό τρόπο. Πρέπει να εξετάζουν το μέγεθος των μοσχίδων πριν εξετάσουν την ηλικία για τον καθορισμό της εφηβείας. «Η ηλικία στον τοκετού δεν έχει καμία επίδραση στην γαλακτοπαραγωγή», λέει ο Corbett. “Η αναπαραγωγή πρέπει να ξεκινήσει όταν το ύψος της μοσχίδας είναι 130 εκατοστά.” Σύμφωνα με την έρευνά του, το 28% πρέπει να φτάσει αυτό το ύψος στους 10 μήνες.

Η ουσία είναι ότι το τρέχον κόστος εκτροφής απαιτεί πιο εντατική διαχείριση μοσχίδων. Αυτό είναι μια ευκαιρία για τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις. «Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν το κόστος ανατροφής και να επικεντρώνονται στο κόστος ανά κιλό αύξησης βάρους». Η μέση ημερήσια αύξηση σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα που θα παράγει η αγελάδα στην πρώτη γαλακτική σύμφωνα με τον Corbett. Αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευτει στο περιοδικό Dairy Herd Management.

 

Στην Vitfarm έχουμε την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους για να σας βοηθήσουμε στην ανατροφή καλύτερων μοσχίδων. Μπορούμε να σας συμβουλέψουμε για την ανάπτυξη τους από το στάδιο της γαλουχίας, στον απογαλακτισμό και στη συνέχεια στην γονιμοποίηση μέχρι να ετοιμαστούν για να γίνουν οι επόμενες αγελάδες σας. Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία για την ανάπτυξη των μοσχίδων  σας επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0