Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είχαν την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με τέσσερις μερίδες και άνω την ημέρα. Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και την Αφρική κατά μέσο όρο κατανάλωναν μια μερίδα την ημέρα. Ως μια μερίδα ορίζεται ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μια κουταλιά βούτυρο ή 14 γραμμάρια τυρί.

Συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, όσοι δεν έτρωγαν καθόλου είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (3,4% έναντι 5,6% αντίστοιχα), καρδιακών θανάτων (0,9% έναντι 1,6%), μείζονος καρδιακής νόσου (3,5% έναντι 4,9%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (1,2% έναντι 2,9%).

Συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα πλήρη γαλακτοκομικά την ημέρα, όσοι έτρωγαν τρεις μερίδες είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου (4,4% έναντι 3,3%) και καρδιακής νόσου (5% έναντι 3,7%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές το προστατευτικό όφελος αποδίδεται στην πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία συντελεί στη διατήρηση των μυών, όπως είναι η καρδιά.

Κι ενώ η μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ειδικές ομάδες ασθενών, όπως εκείνοι με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να προτιμούν εκείνα με λίγα λιπαρά.

Τα γαλακτομικά κάνουν καλό στην καρδιά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας, κάτι που συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, ωφελούν την καρδιά, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύει η Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

γαλακτομικά καρδιά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν την καρδιά μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης, υποστηρίζει η δρ Εβα Γουορένσζο του πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αίματος σε δύο βιοδείκτες στα λιπαρά του γάλακτος 444 καρδιοπαθών και 556 υγιών εθελοντών. Οι ουσίες, πενταδεκανοϊκό οξύ και επταδεκανοϊκό οξύ υποδεικνύουν πόσο γαλακτοκομικό λίπος καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διατροφή του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών, δηλαδή κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικού λίπους, είχαν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. Στις γυναίκες, δε, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%, ενώ στους άνδρες κατά 9%.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL).

Υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σειρά ερευνών δείχνουν το αντίθετο.

Έρευνα με ανασκόπηση των δεδομένων από 400.000 ενήλικες από διάφορες χώρες που έτυχαν παρακολούθησης για 28 χρόνια, δεν έδειξε ότι υπάρχουν επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης γάλακτος για τα αγγεία, την καρδία και τον εγκέφαλο. Αντίθετα διαπιστώθηκε μια σχετικά μικρή αλλά αξιόλογη προληπτική δράση της κατανάλωσης γάλακτος.

Τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν 13% λιγότερο κίνδυνο για να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια και 17% λιγότερο κίνδυνο για να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λίγο ή καθόλου γάλα.

Σύμφωνα με τους Άγγλους επιστήμονες που διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα, είναι πιθανόν ότι ένα ποτήρι γάλα κάθε μέρα (250 ml), μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο είναι μειωμένος ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο σε αυτούς που πίνουν γάλα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων και 5 μερίδων φρούτων ή λαχανικών μαζί με χαμηλή πρόσληψη αλατιού, μπορούν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.

Μια μερίδα γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστοιχεί με: 250 ml γάλακτος, 35 gr τυριού, 200 gr γιαουρτιού, 200 gr παγωτού. Μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών μπορεί να είναι: Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι (80 gr), ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μέτριου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται να απορρίπτουν το μύθο ότι το γάλα συμβάλλει στην πρόκληση καρδιοπάθειας.

Οι ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, παραμένουν η κυριότερη αιτία των πρόωρων θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι γνώσεις σχετικά με τις σχέσεις διατροφής και υγείας της καρδίας συνεχώς εξελίσσονται.

Παλαιότερα είναι γεγονός ότι το γάλα αδικαιολόγητα είχε θεωρηθεί ως αιτία για πολλές παθήσεις, αλλεργίες, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Όμως τώρα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες των τελευταίων είκοσι ετών, δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση μερικών από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που υπάρχουν σήμερα και στο μέλλον.

Το γάλα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που ευεργετούν ιδιαίτερα τα οστά, τα δόντια, την αρτηριακή πίεση και το βάρος σώματος.

Είναι σημαντικό να καταρρίπτονται με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, οι μύθοι και παρανοήσεις για το γάλα διότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη χρόνιων και άλλων προβλημάτων της υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση.