leaky gut θερμικο στρες αγ

Το Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου είναι μια κατάσταση στην οποία η επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα καταστρέφεται. Αυτό επιτρέπει σε μόρια όπως βακτήρια, παθογόνα και τις τοξίνες τους να περάσουν μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων, με αποτέλεσμα βλάβη των κυττάρων ή φλεγμονή του εντέρου.

Η επένδυση της γαστρεντερικής οδού αποτελείται από ένα στρώμα επιθηλιακών κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους με στενές συνδέσεις(εικόνα). Ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν τα βακτήρια, τα παθογόνα και τις τοξίνες να περάσουν από την εντερική επένδυση και στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν οι στενές συνδέσεις εξασθενούν, τα βακτήρια, τα παθογόνα και οι τοξίνες μπορούν να περάσουν μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων, με αποτέλεσμα μια κατάσταση που ονομάζεται Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από θερμικό στρες, βακτήρια, μολυσματικές τροφές, αφυδάτωση και / ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

leaky gut

Διαχειριστείτε το Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου και την φλεγμονή του εντέρου

Ο επιθηλιακός ιστός, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενός ζώου ενάντια στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Καλύπτει όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες του σώματος, όπως τις κοιλότητες, τους σωλήνες, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, αναπαραγωγικών, ουρογεννητικών και γαστρεντερικών οδών.

Τα επιθηλιακά κύτταρα «συνδέονται» μαζί από σύνθετες πρωτεϊνικές δομές που καλούνται γενικά στενές συνδέσεις (tight junctions). Ο ρόλος αυτών των στενών συνδέσεων είναι να συγκρατούν τα κύτταρα ενωμένα. Όταν οι στενές συνδέσεις αποδυναμώνουν ή σπάνε, τα βακτήρια, τα παθογόνα και οι τοξίνες τους μπορούν να περάσουν μέσω του επιθηλιακού ιστού στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οδηγεί σε ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονή. Οι επιθηλιακοί ιστοί πρέπει να αντικαθίστανται συνεχώς και να διατηρείται η ακεραιότητα των στενών συνδέσεων. Μόνο τότε μπορεί να προστατεύει από περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

Πώς το Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου οδηγεί σε φλεγμονή

 

Το Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων ή εντερική φλεγμονή ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν συμβαίνει φλεγμονή, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θα απαιτήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά  για την καταπολέμηση της πρόκλησης. Έτσι αφήνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα για παραγωγή, όπως η γαλακτοπαραγωγή.

Μόλις τα βακτήρια, τα παθογόνα ή οι τοξίνες τους περάσουν μεταξύ των κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει. Πυροδοτεί μια ανοσοαπόκριση για να καταστρέψει και να απομακρύνει τους εισβολείς. Αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών.

Ενώ είναι απαραίτητη μια κατάλληλη φλεγμονώδης απόκριση, η υπερβολική ή παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να καταστεί επιζήμια για το ζώο. Τα ζώα που πάσχουν από χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να μην μπορούν να προκαλέσουν επιτυχημένη ανοσοαπόκριση στο μέλλον.

Η χρόνια φλεγμονή απομακρύνει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια από άλλες βασικές λειτουργίες του ζώου, όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή και η γαλακτοπαραγωγή. Για παράδειγμα, μια αγελάδα που υποβάλλεται σε φλεγμονώδη απόκριση χρησιμοποιεί περισσότερο από 1 κιλό ενέργειας γλυκόζης κατά τις πρώτες 12 ώρες. Αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή. Με βάση μόνο αυτήν την απώλεια, η βελτίωση της φλεγμονώδους απόκρισης ενός ζώου πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα.

 

Διαχείριση θερμικού στρες και Leaky Gut ή σύνδρομο διαπερατού εντέρου

 

Το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσει leaky gut. Μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγελάδες σας, αλλά παίζει επίσης ρόλο στις καθυστερημένες συνέπειες του θερμικού στρες το φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια της θερμικής καταπόνησης, η θερμοκρασία του σώματος του πυρήνα ενός ζώου αυξάνεται.  Έτσι προκαλείται εκτροπή του αίματος μακριά από το γαστρεντερικό σωλήνα στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αυξηθεί η απαγωγή θερμότητας. Αυτό προκαλεί μείωση της ποσότητας οξυγόνου (υποξίας) και της ενέργειας στα εντεροκύτταρα (μονή στιβάδα επιθηλιακών κυττάρων). Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τις στενές συνδέσεις που συγκρατούν τα εντεροκύτταρα μαζί. Επιτρέποντας έτσι στα παθογόνα και τις τοξίνες τους να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας Leaky gut.

Μόλις τα βακτήρια, τα παθογόνα ή οι τοξίνες τους περάσουν μεταξύ των κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει και πυροδοτεί μια ανοσοαπόκριση για να καταστρέψει και να απομακρύνει τους εισβολείς. Αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος καταναλώνει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Τραβώντας τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια μακριά από άλλες βασικές λειτουργίες εντός του ζώου, όπως ανάπτυξη, αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή.

 

Το θερμικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς

 

Σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, οι οικονομικές απώλειες από τη μειωμένη απόδοση παραγωγής και αναπαραγωγής και την αυξημένη θνησιμότητα μπορούν να φθάσουν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (St-Pierre, Cobanov και Schnitkey. 2003).

Η θερμική καταπόνηση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς παράγοντες παραγωγής σε όλα τα είδη, μερικοί εμφανείς αμέσως και μερικοί καθυστερούν. Τα ζώα που υποφέρουν από θερμικό στρες μειώνουν την πρόσληψη τροφής ως τρόπο μείωσης της μεταβολικής θερμότητας. Η χαμηλότερη πρόσληψη τροφής οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και σε μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης σε βοοειδή πάχυνσης.

Κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες, τα ζώα μπορεί να εκτρέψουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά μακριά από τους σκοπούς της παραγωγής. Έτσι, τα χρησιμοποιούν αντ ‘αυτού για εξάλειψη θερμότητας ή για φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ανοσολογικές προκλήσεις. Μετά τη θερμική καταπόνηση, τα ζώα δεν αλλάζουν γρήγορα τη χρήση θρεπτικών συστατικών τους. Αυτό προκαλεί μείωση της απόδοσης ακόμη και έναν ή δύο μήνες επιπλέον.

leaky gut θερμικο στρες

 

Το θερμικό στρες οδηγεί σε χωλότητα στις αγελάδες

 

Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και το Leaky gut κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θερμικού στρες μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε χωλότητα στις αγελάδες το φθινόπωρο. Ακόμη και μετά τη μείωση της θερμοκρασίας.

Η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται λόγω Leaky gut προκαλεί μείωση του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων που αποτελεί τον ιστό του κέρατος του νυχιού. Αυτή η μείωση του αριθμού των κερατινοκυττάρων οδηγεί στο σχηματισμό νύχια χαμηλότερης ποιότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, λίγο κάθε φορά. Τελικά θα οδηγήσει σε προβλήματα των χηλών, το φθινόπωρο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια περιόδων θερμικής καταπόνησης, οι αγελάδες περνούν περισσότερο χρόνο όρθιες για να αποβάλλουν τη θερμότητα του σώματος τους. Αυτός ο αυξημένος χρόνος ορθοστασίας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα χωλότητας, όπως έλκη πέλματος.

Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν ψεκαστήρες και ανεμιστήρες για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της θερμικής πίεσης. Μερικές φορές όμως μπορούν να συμβάλουν στην χωλότητα. Όταν οι αγελάδες στέκονται στο νερό από ψεκαστήρες και ανεμιστήρες με υδρονέφωση, μπορεί να μαλακώσει το πέλμα της χηλής και να διαχωριστεί από το τοίχωμα της χηλής.

 

Το θερμικό στρες συμβάλλει στην εποχική υπογονιμότητα

 

Το θερμικό στρες συμβάλλει επίσης στην εποχική υπογονιμότητα, ιδιαίτερα στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Τα δύο ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την εποχική υπογονιμότητα είναι το θερμικό στρες και η μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος θερμικού στρες, η πρόσληψη τροφής θα μειωθεί. Τα ζώα με χαμηλότερη βαθμολογία κατάστασης σώματος (BCS) δεν έχουν ισχυρά συμπτώματα οίστρου, θα έχουν μείωση των ποσοστών σύλληψης και αύξηση της θνησιμότητας των εμβρύων.

Διατροφή με ιχνοστοιχεία και Διαχείριση θερμικού στρες

 

Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αμβλύνουν των αρνητικές επιπτώσεις του θερμικού στρες, ταΐζοντας ένα πιο πλούσιο σιτηρέσιο το καλοκαίρι. Έτσι μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση της πρόσληψης τροφής. Οι παραγωγοί μπορούν να  αντικαταστατήσουν μέρος των φυτικών ινών στο σιτηρέσιο με φυτικό λίπος για να αυξήσουν τις θερμίδες.

Η διατροφή υψηλότερων επιπέδων ιχνοστοιχείων  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του θερμικού στρες.

Η έρευνα δείχνει ότι η χορήγηση ψευδαργύρου από το Availa®Zn παίζει ρόλο στη διατήρηση της εντερικής ακεραιότητας ενισχύοντας τις στενές συνδέσεις κατά τη διάρκεια των προκλήσεων και μειώνοντας την επίπτωση του Leaky gut και της σχετικής εντερικής φλεγμονής.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά είναι εκτός ισορροπίας. Ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά αφαιρώντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες από το οξειδωτικό στρες.

Η πεπτική οδός συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ανοσοποιητικών οργάνων στο σώμα, υπεύθυνη για έως και το 70% της  ανοσοαπόκρισης του ζώου. Έτσι, η βέλτιστη υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των ζώων.

leaky gut θερμικο στρεςΜία από τις ευθύνες του γαστρεντερικού σωλήνα είναι να αφομοιώσει και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά μέσω μικρών προβολών που μοιάζουν με δάχτυλα που ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες αυξάνουν σημαντικά την επιφάνεια του εντέρου, οπότε υπάρχει πιο αποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά μια άλλη εξαιρετικά σημαντική δουλειά του γαστρεντερικού σωλήνα είναι να λειτουργεί ως φράγμα.

 

 

Στενές συνδέσεις: Κλειδί για έναν υγιή γαστρεντερικό σωλήνα

 

Η επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα αποτελείται από ένα στρώμα επιθηλιακών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους με σύνθετες πρωτεϊνικές δομές που ονομάζονται στενές συνδέσεις και ο ρόλος τους είναι να συγκρατούν τα κύτταρα μαζί. Αυτό δημιουργεί ένα φράγμα που εμποδίζει τα βακτήρια, τα παθογόνα και τις τοξίνες τους να περάσουν μεταξύ των κυττάρων της εντερικής επένδυσης και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλίου του γαστρεντερικού σωλήνα είναι σημαντική για την αποτροπή εισβολής παθογόνων στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που οι στενές συνδέσεις δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα το leaky gut.

 

Χηλικά ιχνοστοιχεία: Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ενίσχυση των στενών συνδέσεων

 

Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αποδυνάμωση των στενών συνδέσεων στο γαστρεντερικό σωλήνα γίνεται πιο σοβαρή όταν υπάρχει ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το σχηματισμό δομικών συστατικών ιστών, μορίων και επιθηλιακών κυττάρων που υπάρχουν στο έντερο.

Υπάρχουν δύο δρόμοι μέσω των οποίων ο ψευδάργυρος μετριάζει τη φλεγμονή που προκαλείται από leaky gut. Πρώτον, ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Βοηθώντας στη διατήρηση των στενών συνδέσεων κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης, και μειώνοντας την εμφάνιση leaky gut και εντερικής φλεγμονής. Δεύτερον, ο ψευδάργυρος ενισχύει τον πληθυσμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο ζώο. Έτσι, όταν συμβαίνει μια πρόκληση, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί με πιο γρήγορο και στιβαρό τρόπο.

 

Στρατηγικές Αντιμετώπισης: Χηλικά ιχνοστοιχεία Αποδόσεων και Διαχείριση

 

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο leaky gut, τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζουμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως αντιβιοτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ζώα. Με περισσότερους περιορισμούς στη χρήση αντιβιοτικών, προβλήματα όπως το leaky gut και η εντερική φλεγμονή πιθανότατα θα γίνουν εξέχουσες προκλήσεις στην αγελαδοτροφία.

Μια στρατηγική αντιμετώπισης είναι η καλή διαχείριση. Καθώς η βιομηχανία μειώνει τη χρήση αντιβιοτικών, οι παραγωγοί θα πρέπει να επανεξετάσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού στις εκτροφές και εφαρμογή σχολαστικών διαδικασιών υγιεινής.

Μια άλλη στρατηγική μετριασμού είναι να συμπεριληφθούν Χηλικά ιχνοστοιχεία Αποδόσεων στη διατροφή των ζώων. Τα χηλικά ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος  Availa®Zn διασφαλίζουν ότι τα ζώα καταναλώνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία   για ισχυρή ανοσοαπόκριση και παραγωγική απόδοση.

Μπορείτε να βρείτε τα Χηλικά Ιχνοστοιχεία Zinpro μέσα στους ισορροπιστές Vitfarm από την Vilofoss.

Καλάθι Αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0